
(lang niet alle) trucs van de keukenverkoper
Van lokkertjes en valse kortingen tot stiekeme kosten en misleidende handtekeningen. Ontdek de smerige trucs van (sommige) keukenverkopers!
We willen allemaal een goedkopere keuken. Maar inleveren op kwaliteit willen we dan weer niet. Wat is dan beter dan een Duitse keuken, bekend voor hun lage prijzen maar toch Duitse 'Gründlichkeit'? We nemen je even mee.
Naast het belang van een wel doordacht keukenontwerp, staat de prijs ervan vaak op een goede tweede (en soms zelfs eerste) plaats. Niet vreemd dus dat de meeste mensen op zoek gaan naar manieren om her en der te kunnen besparen. Eén van de meest besproken ‘trucs’ is het kopen van een nieuwe keuken in Duitsland. Naast de gunstige prijs, zouden Duitse keukens ook bekendstaan om hun kwaliteit en duurzaamheid. Is een keuken kopen in Duitsland écht de beste keuze?
Laten we eerlijk zijn; de Duitsers staan veelal bekend om de kwaliteit van alles wat ze bouwen. De zogenaamde ‘Gründlichkeit’. We rijden in Nederland graag in Duitse auto’s en het gros van onze huishoudapparaten komt uit Duitsland. Ook voor de kwaliteit van hun keukens staan de Duitsers goed bekend. Merken als Nobilia, SieMatic en Rotpunkt worden al jarenlang geprezen. De Duitsers houden niet van besparen op de kwaliteit van materialen en ze bouwen iets graag té robuust, dan goedkoper en breekbaar. Dit zorgt ervoor dat veel mensen inderdaad op zoek gaan naar een nieuwe Duitse keuken.
Ook jij zou het liefst direct je droomkeuken aanschaffen, maar een beperkt budget gooit helaas vaak roet in het eten. Als Duitse keukens goedkoper zijn, betekent het dat je misschien toch dat grotere kookeiland, een koffiecorner of wijnklimaatkast kunt betalen.
Het klopt inderdaad dat Duitse keukens gemiddeld gezien goedkoper zijn dan keukens van Nederlandse makelij. Dit heeft verschillende aanleidingen, maar de belangrijkste reden is simpelweg het grotere aanbod. In Duitsland heerst een andere cultuur omtrent de aankoop van nieuwe keukens. Zo worden hurende Duitsers vaak geacht hun eigen keuken aan te schaffen, en kopen onze oosterburen bij een verhuizing ook vaker een nieuwe keuken.
Vanwege deze cultuur is er meer vraag naar nieuwe keukens. Meer vraag betekent ook meer aanbod en dus een meer competitieve markt. Dit uit zich in gemiddeld lagere prijzen voor dezelfde kwaliteit.
Zoals we hierboven al vertelden, zijn er simpelweg veel meer keukenfabrikanten in Duitsland dan in Nederland. Dat betekent dat je meer keuze hebt. Ook het assortiment van de betreffende Duitse keukenmerken is vaak breder en met de gelegenheid tot maatwerk zijn de mogelijkheden eindeloos!
{{CTA_SOCIAL_1}}
We hebben geconstateerd dat het kopen van een nieuwe keuken in Duitsland een aantal voordelen met zich meebrengt. Maar als het allemaal zo mooi is, waarom zou je dan ooit nog een Nederlandse keuken kopen, en hoe kan elke Nederlandse keukenzaak dan nog niet failliet zijn
Hoewel een offerte voor een Duitse keuken op het eerste gezicht gunstig kan lijken, moet je rekening houden met enkele verborgen kosten.
Allereerst moeten de keukens getransporteerd worden. Dat is uiteraard niet gratis. Je zou zelf een vrachtwagentje kunnen huren of de keuken laten bezorgen, maar beide opties zullen je zeker nog enkele honderden euro’s extra kosten.
Daarnaast moet de nieuwe keuken ook gemonteerd worden. Als je dit via de Duitse keukenzaak laat doen, schakelen zij vaak een Nederlandse monteur in. Deze samenwerkingen zijn meestal minder nauw dan de meeste Nederlandse keukenzaken hebben met hun monteurs. Dit uit zich in hogere kosten omdat iemand voor potentiële fouten of onzekerheden zal moeten betalen.
Koop je een keuken over de grens in Duitsland, dan zul je te maken hebben met andere garantievoorwaarden dan in Nederland. Dit kan betekenen dat je minder goed beschermt bent bij defecten of problemen tijdens de levensduur van je nieuwe, Duitse keuken. Het is daarom belangrijk om je vooraf goed in te lezen in de betreffende garantievoorwaarden. Dit kan vanwege de taalbarrière lastig zijn.
Over taalbarrières gesproken; hoewel dit natuurlijk niet voor iedereen geldt, kan de Duitse taal ook een obstakel zijn bij de aankoop van een Duitse keuken. Sommige keukenzaken hebben Nederlands-sprekende verkopers, maar dit geldt zeker niet voor het merendeel. Communicatiefouten die hieruit voortvloeien kunnen als resultaat hebben dat de keuken niet precies besteld wordt zoals jij had gewild.
Als Nederlanders lopen we op het gebied van trends voor op andere Europese landen, waaronder ook onze oosterburen. Duitsers lopen vaak een paar jaar achter op de Nederlandse markt en op sommige vlakken verschillen ze ook enorm. Neem als voorbeeld de spoelbak met afdruipdeel. Dit zien wij al jaren niet meer en wordt vooral geassocieerd met een verouderde (of traditionele) stijl.
Duitsers houden bijvoorbeeld veel meer van minimalisme en grijstinten, waar we in Nederland meer richting een speelse en huiselijke stijl leunen en graag gebruik maken van aardetinten. Als jij op zoek bent naar een nieuwe keuken volgens de laatste design trends, kan het dus lastig zijn om deze bij een Duitse keukenzaak samen te stellen.
Als je jouw nieuwe keuken bij een lokale keukenzaak in Nederland gaat kopen, is het veel makkelijker om tot het laatste moment nog aanpassingen aan je keuken door te voeren. Je maakt sneller een afspraak om samen met je adviseur nog eens naar het ontwerp te kijken. Wanneer je hiervoor de grens over moet steken, of het telefonisch moet uitzoeken (Duitsers staan niet bekend om hun technische kennis, videobellen is daarom geen vanzelfsprekendheid) zijn de mogelijkheden kleiner en is de kans op fouten veel groter.
Een veelvoorkomende misconceptie is dat je, door een Duitse keuken te kopen, vrijgesteld bent van BTW. Duitse verkopers zouden 0% BTW op de factuur zetten. Dit is in principe correct voor zakelijke, internationale transacties, waarbij de koper (in Nederland) vervolgens zelf BTW afdraagt aan de Belastingdienst. Dit is echter niet van toepassing op de aankoop van een keuken uit Duitsland. Helaas, de fiscus wil ook een stukje van jouw nieuwe keuken.
Nu we de voor- en nadelen voor het kopen van een Duitse keuken hebben benoemd, is het interessant om te kijken naar het alternatief. Als die Duitse keukens nou echt zoveel beter én goedkoper waren, dan zou een Nederlandse keukenzaak niet levensvatbaar zijn.
We zullen je vast een geheimpje vertellen; het kopen van een Duitse keuken is niet zo voordelig als je denkt. Althans; dat is zo wanneer we het hebben over fysiek naar Duitsland gaan om je keuken te ontwerpen én te bestellen bij een keukenzaak over de grens.
Dat Duitse keukenmerken beter en voordeliger zijn en een breder aanbod hebben, is geen mythe. De meeste Nederlandse keukenzaken verkopen echter grotendeels of volledig keukens uit een Duitse fabriek. Je kunt dus gewoon terecht bij een Nederlands-sprekende verkoper in een keukenzaak bij jou in de buurt.
Een goede keukenzaak zal je ook graag vertellen met welk (Duits) keukenmerk zij werken. Sommige Nederlandse keukenzaken bieden een ‘whitelabel’ keukenmerk. Dat betekent dat ze een eigen merkje op de producten van een Duitse fabrikant plakken. Dit getuigt vaak dat het een merk van mindere kwaliteit betreft. Het whitelabel beschermt het eigen merk tegen negatieve ervaringen die online over het oorspronkelijke merk gedeeld worden.
Als een Nederlandse keukenzaak Duitse keukens inkoopt, wordt er geprofiteerd van grotere volumes. Eventuele extra (transport)kosten vallen dus grotendeels weg.
De conclusie is dat het niet nodig is om uren te rijden voor een afspraak bij een Duits-sprekende keukenverkoper. Het is de keuken van Duitse makelij waar je naar op zoek bent, en die vind je gewoon bij de meeste Nederlandse keukenzaken.
Hierbij profiteer je van makkelijkere communicatie, maar ook van de samenwerking die veel keukenzaken hebben met hun eigen monteurs.
Als je jouw keuken toch niet in Duitsland gaat kopen, moet je natuurlijk weten bij welke Nederlandse partij je het beste terecht kunt. Bij deze keuze komt een hoop variabelen kijken, maar één (belangrijk) aspect is het keukenmerk die een keukenzaak levert. Ga hierop in en vraag door. Kijk of jouw verkoper met enthousiasme vertelt over het merk en de kwaliteit, en of ze zelfs wat achtergrondinformatie over de fabrikant kunnen delen.
Niet elk Duits keukenmerk is van dezelfde kwaliteit. Hoewel Duitsers bekendstaan om hun ‘Gründlichkeit’, weten zij ook dat niet elk budget hetzelfde is. Het is daarom niet onmogelijk om toch een Duitse keuken van waardeloze kwaliteit aan te schaffen. Enkele kenmerken van een Duitse keuken van degelijke kwaliteit is dikker plaatmateriaal (fronten en kastwanden van 19mm dik of zelfs meer), kwalitatief hang- en sluitwerk (Blum is marktleider en zie je veel terug in het midden- en hoog-segment) en robuustheid van constructieve elementen zoals achterwanden (min. 5mm dik) en traverses (dwarslatten die de wanden van meubels verbinden)
{{CTA_DUITSE_KEUKENS_1}}
Wat is nog mooier dan niet uren naar een Duitse keukenzaak te hoeven rijden? Überhaupt je voordeur niet uit hoeven! Met keukenadvies aan huis bespaar je over het complete aankoopproces uren aan reistijd. Afspraken zijn flexibeler waardoor je minder vrij hoeft te nemen en jouw verkoopadviseur kan direct meedenken in de ruimte waar je nieuwe keuken gaat komen.
KeukenKoppel doet hier nog een extra schepje bovenop. Met onze rijdende showroom komen we niet alleen bij jou thuis voor advies, maar nemen we ook direct alle kleurstalen voor fronten en werkbladen mee. We zijn daarnaast ook nog eens flexibel genoeg om afspraken ‘s avonds of in het weekend te plannen. Het kost je dus geen enkele vakantiedag. Vrije dagen die je juist voor de verbouwing of verhuizing (en voor de nodige vakantie er ná) goed kunt gebruiken.
Ten slotte zetten we je een virtual reality-bril op, waarmee je al tijdens onze eerste of tweede afspraak een eerste stap zet in jouw toekomstige droomkeuken. Loop, spring en buk om jouw nieuwe Duitse Schröder-keuken van alle kanten te bekijken. Daarnaast nemen we alle tijd om al jouw ideeën te verwerken en twijfels te ontnemen. Wij zullen nooit aandringen op een handtekening en verwachten dat je deze pas zet als je er echt 100% klaar voor bent.
Onze Duitse keukens worden vervolgens door Schröder in Kirchlengern op maat gefabriceerd, door onze trouwe transporteur compleet bij jou afgeleverd, en door onze vaste monteurs geïnstalleerd. We zullen altijd de moeite nemen om direct na montage samen met jou te komen kijken naar het resultaat en, waar nodig, problemen oplossen. En ook nadat je de eerste maaltijd hebt bereid in je nieuwe keuken, zijn we net zo goed bereikbaar en behulpzaam voor al jouw vragen.
Van lokkertjes en valse kortingen tot stiekeme kosten en misleidende handtekeningen. Ontdek de smerige trucs van (sommige) keukenverkopers!
Een gemiddelde keuken gaat in Nederland zo'n 15 jaar mee. Maar wat voor prijskaartje heeft zo'n keuken?
Wij weten als geen ander dat het kopen van een nieuwe keuken spannend is. Het is bovendien vermoeiend en zelfs vaak frustrerend. Maar dat hoeft het niet te zijn!
Gedreven door onze eigen ervaring maken wij van een nieuwe keuken kopen weer een verrassend leuke ervaring!
Wij weten als geen ander dat het kopen van een nieuwe keuken spannend is. Het is bovendien vermoeiend en zelfs vaak frustrerend. Maar dat hoeft het niet te zijn!
Gedreven door onze eigen ervaring maken wij van een nieuwe keuken kopen weer een verrassend leuke ervaring!
Op onze social media delen we regelmatig tips en informatie over de aankoop van jouw nieuwe keuken. Geef jezelf de beste kans en volg ons op Instagram (@KeukenKoppelBV) en Facebook!
Duitse keukens en apparatuur zijn superieur, daar geloven we in. Waar we ook in geloven, is dat jij beter advies verdient dan je bij de meeste keukenzaken zal krijgen.
Laat je verrassen, met keukenadvies aan huis.
Vind je ook dat jij alle tijd en aandacht verdient tijdens de aankoop van je nieuwe keuken? Klaar met talloze showroombezoeken, offertes vergelijken en frustrerende verkoopgesprekken?
Geen geschikte dag gevonden? Neem dan gewoon contact op, we zijn erg flexibel. Wordt hierboven geen agenda getoond? Plan dan een afspraak via deze pagina.