
Je keuken kopen in Duitsland: 3 voordelen (en nadelen)
Is het kopen van een Duitse keuken, één van de bekendste 'trucs' tijdens de aankoop, wel echt zo gunstig als sommigen beweren?
Je bent op zoek naar een nieuwe keuken. Misschien heb je een nieuw(bouw) huis gekocht, of is je huidige keuken aan vervanging toe. Hoe dan ook, je staat op het punt om met één of meer verkopers in gesprek te gaan. Helaas weten keukenverkopers maar al te goed hoe graag je die keuken wilt hebben, en daar maken ze met liefde gebruik van.
Er komt veel kijken bij het ontwerp en de aanschaf en het begint je allemaal te duizelen; “bij welke zaak moet ik mijn nieuwe keuken kopen, en hoe weet ik zeker dat ik niet word besjoemeld?”
In dit artikel neem ik je mee door een paar van de meest voorkomende trucs die keukenverkopers gebruiken. Ik leg je uit hoe ze werken en vooral: hoe je ze herkent en vermijdt. Dan sta je straks sterk in je schoenen en kom je zonder kleerscheuren uit de zoektocht naar jouw nieuwe keuken.
Wat is het?
Waar wij Nederlanders nóg meer verslaafd aan zijn dan kaas en klagen over het slechte weer? Kortingen, of nog liever; gratis spullen! Keukenverkopers verleiden jou het liefst vandaag nog hun showroom binnen. Eenmaal binnen is het, samen met andere trucs uit deze lijst, niet heel moeilijk om een handtekening onder een offerte te krijgen.
Je hoeft niet ver te zoeken om een keukenverkoper te vinden die jou een gratis Quooker of gratis montage aanbiedt. Of zelfs beide! Het lokkertje kenmerkt zich als een aanbieding die bijna te mooi lijkt om waar te zijn. En wat denk je? Dat is het meestal ook.
Hoe werkt het?
Deze truc werkt eigenlijk op twee manieren, waarvan de tweede manier wel heel dicht in de buurt van oplichting komt.
Allereerst wil elke verkoper je natuurlijk liever iets verkopen met minder marge, dan helemaal niks. Dit is niet anders dan de korting die je bij de supermarkt krijgt. Doordat je geld bespaart op bijvoorbeeld die Quooker, zul je daarnaast ook gewoon weer iets meer te besteden hebben aan luxere keukenfronten of een extra stoomoven.
Helaas zien we deze truc ook vaak met een donkere keerzijde. Heb je weleens een keukenofferte gezien? De meeste offertes zijn (bewust) ondoorzichtig. Daarnaast zijn prijzen van werkbladen en keukenkasten tussen aanbieders onderling lastig te vergelijken. Bij sommige zaken zul je deze ‘gratis’ Quooker of montage onderaan de streep gewoon nog steeds betalen, al dan niet vermomd in een iets hogere marge op de rest van de offerte.
Hoe herken je het?
Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo. Of je vervolgens bewust alsnog een handtekening zet, is natuurlijk aan jou. Mijn grootste advies; vergelijk meerdere aanbieders. Vraag verschillende offertes op en doe online onderzoek. Maar denk twee keer na waarom deze keukenverkoper jou zo’n ogenschijnlijk geweldig aanbod doet en vanavond nog steeds zijn eten op tafel kan zetten. Laat je verleiden door de kwaliteit van het complete aanbod, niet alleen het deel dat gratis is.
Wat is het?
Deze heb je vast langs zien komen: “Alleen deze week; gratis montage!” of “Alleen vandaag nog een gratis Quooker!” In de marketing en sales kennen we deze techniek als de Limited Time Offering, oftewel een tijdelijke aanbieding. De tijdelijke aanbieding is gewoon een lokkertje, maar dan met een vervaldatum.
Hoe werkt het?
Deze aanbieding werkt dankzij een psychologisch principe. Doordat het aanbod maar beperkt geldt, krijgen we het gevoel deel uit te kunnen maken van een exclusieve groep. De tijdsdruk geeft ons brein daarnaast een soort genotzuchtige prikkel en stimuleert de aanmaak van dopamine, waardoor we ons extra gemotiveerd voelen om ergens onze handtekening onder te zetten.
Het is menselijk om een, in onze ogen goed aanbod, niet te laten lopen. Stel je voor dat deze kans zich binnenkort niet weer voordoet? Zoals ik al aangaf is de tijdelijke aanbieding in de meeste gevallen een lokkertje met toegevoegde tijdsdruk. Door deze tijdsdruk is het nog lastiger om rustig na te denken of je echt een goed aanbod krijgt, of dat de verkoper je probeert te verleiden met een zogenaamd droomaanbod.
Hoe herken je het?
Wanneer een aanbieding een beperkte ‘houdbaarheid’ heeft, kun je er gerust van uitgaan dat je te maken hebt met een truc om je zo snel mogelijk te laten beslissen. In de meeste gevallen zal dit in het voordeel van de verkoper zijn.
Zonder al te veel in de herhaling te vallen; gratis of hoge kortingen in de keukenwereld zul je in de meeste gevallen links- of rechtsom toch voor betalen. Mijn advies? Wanneer een verkoper jouw kans om een goede keuze te maken nog verder onder druk zet door er een vervaltermijn aan te hangen, zou ik gewoon de deur weer uitlopen (of zelfs niet eens naar binnen gaan).
Wat is het?
Dacht je dat de vorige marketingtruc niet meer te overtreffen was? Laat me je verrassen. Dit is een verkooptruc die je nog steeds tegen zult komen bij bepaalde zaken.
Je zit ondertussen al een paar uurtjes met de verkoper aan de tekentafel. Na veel overleg, talloze koppen koffie en enkele gestrooide complimentjes, zijn jullie bij de offerte aangekomen. De prijs valt toch enigszins tegen. Maar jij, als gehaaide keukenkoper, hebt je al helemaal ingelezen in de onderhandelingstechnieken en vraagt de verkoper “kan er niet nog wat vanaf?” “Oei, dat is een moeilijke. Weet je wat? Ik overleg even met mijn baas.”
Een paar minuten later komt de verkoper terug. “Weet je wat? Het heeft me bijna m’n baan gekost maar voor deze keer mag ik je 20% korting geven!”
Hoe werkt het?
Er was geen gesprek met de baas. De baas is waarschijnlijk niet eens aanwezig. Of de ‘baas’ zit gewoon tegenover je.
Dat exclusieve aanbod geeft je het gevoel dat je een geweldige onderhandelaar bent. Je moet wel de meest sympathieke persoon zijn, dat de verkoper al die moeite heeft gedaan om jouw korting te regelen. Dan kan je toch geen nee meer zeggen? Ook dit speelt weer dat vrijgekomen stofje ‘dopamine’.
Hoe herken je het?
Precies zoals hierboven beschreven. Maar de doortrapte verkoper zal dit trucje ongetwijfeld ook in een iets ander jasje steken. Zo kan hij of zij “even kijken of ik nog ruimte heb in mijn weekbonus om korting weg te geven” of het reken- en tekenprogramma raadplegen of er nog met de ‘parameters gespeeld kan worden’.
Wat is het?
Het samenstellen van jouw droomkeuken is een grote klus. Zeker wanneer je meerdere zaken bezoekt en overal een offerte op wilt laten stellen, zal je het gevoel hebben dat je je baan beter op kunt zeggen.
Wanneer je dan eindelijk het aanbod van je dromen voor je hebt liggen, denk je dat je ein-de-lijk klaar bent. Een handtekening, een afspraak maken voor de montage en klaar is Kees.
Maar als het tijd is om te betalen, wellicht zelfs nadat je al een aanbetaling voor een eerste deel hebt gedaan, zie je ineens een paar extra regels voor transport en montage op de factuur staan.
Hoe werkt het?
Deze kosten kunnen variëren van montagekosten tot transportkosten en zelfs administratiekosten. De keukenzaak zal deze kosten ergens in de kleinere lettertjes verwerkt hebben en wellicht zelfs tussen neus en lippen hebben laten vallen. Maar het aanbod is bewust zo verpakt dat je hier even geen rekening mee hebt gehouden.
Het antwoord van de verkoper? “Is toch logisch dat er betaald moet worden voor de levering en de montage? We zijn immers geen goed doel. We kunnen de keuken best annuleren, maar dan betaal je wel voor de al gemaakte kosten.”
Hoe herken je het?
Controleer de offerte waar jij jouw handtekening onder zet, regel voor regel. Lees de algemene voorwaarden door en raadpleeg de voorwaarden van eventuele keurmerken waar de zaak bij is aangesloten. Laat de verkoper de offerte specificeren met ‘inclusief levering en montage’ voordat je tekent. Wilt hij of zij dit niet doen? Dan is er iets mis.
Wat is het?
Deze vijfde en tevens meest achterbakse truc werkt het beste in combinatie met alle bovenstaande praktijken. Je hebt een, in jouw ogen, mooi aanbod voor je liggen. Je bent echter verstandig genoeg om er nog even rustig over na te willen denken of zelfs nog een aantal andere keukenzaken te gaan bezoeken. Dan vraagt de verkoper je om een handtekening te zetten. Je zit echt niet vast aan de offerte. Als je toch besluit ergens anders je keuken te willen kopen, zetten we er gewoon een streep doorheen. En als je niet tekent, kan de verkoper je niet verzekeren dat dezelfde keuken over een paar dagen niet iets duurder is.
Hoe werkt het?
Helaas zoals de wet het omschrijft. Een handtekening onder een offerte is bindend en een dergelijke overeenkomst kent geen bedenktijd. Annuleren? Dat kan, tegen een kleine annuleringsvergoeding van ten hoogste 30% van de offerteprijs.
Hoe herken je het?
Zet gewoon geen handtekening onder een offerte waar je nog niet 100% over uit bent. ‘Dreigt’ de verkoper dat de prijs van de keuken de volgende keer waarschijnlijk hoger is? Dan verwijs ik graag terug naar de eerder beschreven trucs. Maak bij een dergelijke zaak de enige juiste keuze; vertrek en kom nooit meer terug.
Bedotten, oplichten, zwendelen, misleiden of flessentrekken, hoe je het ook noemt; veel keukenverkopers hebben er hun carrière van gemaakt. Jouw droomkeuken samenstellen en showrooms bezoeken kost ongelooflijk veel tijd. Komt nog bij kijken dat een gemiddelde keukenofferte weinig transparant en überhaupt moeilijk te vergelijken is. Google één keer naar ‘oplichting keuken’ en de nachtmerries vliegen je om de oren.
Maar het feit dat je dit artikel hebt gelezen, betekent dat je al weg bent om jezelf voor te lichten en goed ingelezen op pad wilt. Dit geeft je al de eerste voorsprong in jouw avontuur.
En laat me je geruststellen; lang niet alle keukenverkopers zijn kwaadaardig. Zo proberen wij met KeukenKoppel het hele traject, van eerste schets tot de laatste kitnaad, zo soepel mogelijk te laten verlopen. Onze werkwijze is gebaseerd op onze eigen ervaring tijdens de aankoop van onze keukens, en alles wat wij tijdens dit proces liever anders hadden gezien. Bij ons geen magische kortingen maar gewoon direct een eerlijke offerte. Twijfel je of heb je vragen? Dat begrijpen we als geen ander, en we staan altijd voor je klaar.
Gewoon eens beginnen met een (online) kennismaking? Plan er één in onze agenda!
Is het kopen van een Duitse keuken, één van de bekendste 'trucs' tijdens de aankoop, wel echt zo gunstig als sommigen beweren?
Een gemiddelde keuken gaat in Nederland zo'n 15 jaar mee. Maar wat voor prijskaartje heeft zo'n keuken?
Wij weten als geen ander dat het kopen van een nieuwe keuken spannend is. Het is bovendien vermoeiend en zelfs vaak frustrerend. Maar dat hoeft het niet te zijn!
Gedreven door onze eigen ervaring maken wij van een nieuwe keuken kopen weer een verrassend leuke ervaring!
Wij weten als geen ander dat het kopen van een nieuwe keuken spannend is. Het is bovendien vermoeiend en zelfs vaak frustrerend. Maar dat hoeft het niet te zijn!
Gedreven door onze eigen ervaring maken wij van een nieuwe keuken kopen weer een verrassend leuke ervaring!
Op onze social media delen we regelmatig tips en informatie over de aankoop van jouw nieuwe keuken. Geef jezelf de beste kans en volg ons op Instagram (@KeukenKoppelBV) en Facebook!
Duitse keukens en apparatuur zijn superieur, daar geloven we in. Waar we ook in geloven, is dat jij beter advies verdient dan je bij de meeste keukenzaken zal krijgen.
Laat je verrassen, met keukenadvies aan huis.
Vind je ook dat jij alle tijd en aandacht verdient tijdens de aankoop van je nieuwe keuken? Klaar met talloze showroombezoeken, offertes vergelijken en frustrerende verkoopgesprekken?
Geen geschikte dag gevonden? Neem dan gewoon contact op, we zijn erg flexibel. Wordt hierboven geen agenda getoond? Plan dan een afspraak via deze pagina.